گوشی اندرویدی یا آیفون
امروزه همه جا صحبت از رقابت این دو سیستم عامل است که کدام یک از دیگری بهتر است. هرکدام از این دو طرفداران خاص خودشان را دارند. همه ی رقبای خود را حذف کرده اند و تنها این دو سیستم عامل در بازار موبایل باقی مانده اند. اما واقعا اندروید بهتر است یا ای او اس؟ در ادامه مطلب به آن میپردازیم اما قبل از آن بهتر است کمی بیشتر راجع به این دو سیستم عامل بدانیم.
سیستم عامل (OS) چیست؟
سیستم عامل یا OS که مخففOperating System است در اصل یک سامانه یا نرم افزار سیستمی است که رابط بین سخت افزار و نرم افزار است. تقریبا می شود گفت که اگر سخت افزار جسم و نرم افزار اعمال یک شی باشد سیستم عامل حکم روح را در دستگاه های هوشمند دارد و دستگاه های هوشمند بدون سیستم عامل به اصطلاح مرده حساب می شوند. نکته قابل توجه این است که مردم فکر میکنند فقط رایانه ها و تلفن های هوشمند هستند که دارای سیستم عامل می باشند اما اینطور نیست! تمام دستگاه های هوشمندی که از ما دستور می گیرند و در مقابل کاری را برای ما انجام می دهند دارای سیستم عامل می باشند.(مثل لباسشویی ، یخچال، تلویزیون، ضبط ، مودم و....) از معروف ترین سیستم عامل ها میتوان به ویندوز، لینکوس،جاوا، مک،اندروید و ای او اس اشاره کرد.
اندروید چیست؟
اندروید یک سیستم عامل برای تلفن های همراه است که بر پایه سیستم عامل لینوکس نوشته شده است و در اکثر تلفن های امروزی از این سیستم عامل استفاده می شود. منظور از سیستم عامل به زبان ساده رابط بین سخت افزار ، نرم افزار و انسان است که با توجه به درخواستی که انسان به تلفن خود میدهد از نرم افزار به سخت افزار انتقال داده شده و بعد از پردازش به نرم افزار و سپس به انسان نمایش داده میشود. رابط بین این سه عضو سیستم عامل اصل. اندروید هرچند اولین سیستم عامل برای تلفن های همراه نبود اما در حال حاضر یکی از موفق ترین سیستم عامل ها می باشد.
تاریخچه ی اندروید
اندروید اولین بار در سال 2003 میلادی توسط یک شرکت آمریکایی که خالق آن اندی رابین بود برای دوربین های هوشمند طراحی شد. سال بعد یعنی 2004 میلادی این شرکت تغییر رویه داد و توسعه ی این نرم افزار را به ساخت سیستم عامل تغییر داد. طولی نکشید که شرکت آینده نگر گوگل در سال 2005 این پروژه و شرکت اندروید را خریداری کرد و این شرکت تحت سلطه و مدیریت گوگل در آمد. اولین تلفن همراه که از سیستم عامل اندروید استفاده میکرد در سال 2008 از شرکت اچ تی سی با نام موبایل HTC Dream معرفی شد. اندروید نسخه های زیادی تا به امروز به بازار عرضه کرده است که جالب است بدانید نام اکثر ورژن های اندرویدی از نام دسر ها گرفته شده است.
ورژن های اندروید
⦁ Cupcake (کیک فنجانی) ورژن 1.5 معرفی در سال 2009 میلادی
⦁ Donut (پیراشکی دونات) ورژن 1.6 معرفی در سال 2009 میلادی
⦁ Eclair (نان خامهای) ورژن 2.0 معرفی در سال 2009 میلادی
⦁ Froyo ( ماست بستنی یا ماست یخ زده) ورژن 2.2 معرفی در سال 2010 میلادی
⦁ Gingerbread ( بیسکوییت زنجبیلی) ورژن 2.3 معرفی در سال 2010 میلادی
⦁ Honeycomb ( کندوی عسل) ورژن 3.0 معرفی در سال 2011 میلادی
⦁ Ice Cream Sandwich (بستنی حصیری) ورژن 4.0 معرفی در سال 2011 میلادی
⦁ Jelly Bean ( آبنبات ژلهای) ورژن 4.1 معرفی در سال 2012 میلادی
⦁ KitKat (شکلات کیتکت) ورژن 4.4 معرفی در سال 2013 میلادی
⦁ Lollipop (آبنبات چوبی) ورژن 5.0 معرفی در سال 2014 میلادی
⦁ Marshmallow (مارشمالو) ورژن 6.0 معرفی در سال 2015 میلادی
⦁ Nougat (شیرینی نوقا) ورژن 7.0 معرفی در سال 2016 میلادی
⦁ Oreo ( بیسکوئیت اوریو) ورژن 8.0 معرفی در سال 2017 میلادی
⦁ Pie (شیرینی پای) ورژن 9.0 معرفی در سال 2018 میلادی
⦁ Q ( کیو) ورژن 10.0 معرفی در سال 2019 میلادی
⦁ R (آر) ورژن 11.0 معرفی در سال 2020 میلادی
⦁ S (اس) ورژن 12.0 معرفی در سال 2021 میلادی
⦁ Tiramisu (تیرامیسو) ورژن 13.0 معرفی در سال 2022 میلادی
⦁ Upside Down Cake (کیک وارونه) ورژن 14.0 معرفی در سال 2023 میلادی
آی او اس چیست (IOS)
در اوایل زمان به وجود آمدن بازار تلفن های هوشمند انحصار گرایی خیلی رواج داشت. یعنی اکثر موبایل ها در آن زمان تمام سعی خود را می کردند تا تمام قطعات مصرفی مهم و نرم افزارها را خودشان تولید کنند.برای مثال گوشی های بلک بری یا مایکروسافت از سیستم عامل و نرم افزار های تولید خودشان استفاده میکردند. شرکت اپل هم از قائله مستثنا نبود هرچند شرکت اپل از قبل تر از این ها هم علاقه ی خاصی به انحصارگرایی داشت. همین باعث شد که در سال 2007 میلادی همزمان با معرفی اولین گوشی هوشمند شرکت اپل (آیفون 1) سیستم عامل آی او اس (IOS) معرفی شد.سیستم عامل آی او اس فقط برای گوشی های شرکت اپل هستند و علاوه بر آن ها دستگاه های دیگر این برند مثل آی پاد و اپل تی وی هم از این سیستم عامل استفاده میکنند.
تاریخچه آی او اس (IOS)
آی او اس همان طور که گفته شد اولین ورژن خود را در سال 2007 میلادی وارد بازار کرد. اما این ورژن ها سادگی خاصی داشتن اما همانطور که اپل خود را از لحاظ سخت افزاری قوی تر میکرد از لحاظ نرم افزاری هم از بازار جا نماند و در سال 2011 میلادی همراه با معرفی آیفون 5 ورژن آی او اس 5 را نیز معرفی نمود که واقعا تحولی بزرگی در زمان خود در میان گوشی های هوشمند بود. از جمله قابلیت محبوب این ورژن میشود به دستیار تلفن سیری (Siri) اشاره کرد که در آن زمان هوش مصنوعی به حساب می آمد اما این پایان ماجرا نبود و بعد ها برنامه ها و قابلیت های زیادی به این سیستم عامل اضافه شد.
اندروید یا آی او اس ؟
در مقایسه ی این دو سیستم عامل به چند قسمت تقسیم میشود که در ادامه به آن میپردازیم. اما با وجود معایب و مزایای این دو سیستم عامل به طور قطع نمیتوان گفت که کدام سیستم عامل بهتر است چون در درجه ی اول هر کدام طرفداران خاص خودشان را دارند و در درجه ی دوم هرچیزی که مزایایی دارد حتما از معایبی هم برخودار است که در ادامه دقیق تر آنها را بررسی میکنیم.
قابلیت توسعه :
از لحاظ ساختاری و توسعه اندروید به دلیل متن باز بودن خود (Open Source) از انعطاف بیشتری برخوردار است و همین باعث شده برنامه های بیشتری نسبت به رقیب خود یعنی اپل را داشته باشد و از سوی دیگر اندروید بیشتر قابلیت شخصی سازی دارد و اکثر کاربران آزادی و تنوع بیشتر برنامه ها را ترجیح میدهند. اما این مزیت یک عیب بزرگ دارد که هرکس میتواند برنامه ای برای این سیستم عامل طراحی کند که خیلی از افراد سودجو با تولید برنامه های بدافزار میتوانند سیستم عامل شما را هک کرده و به اطلاعات شما دسترسی پیدا کنند.
امنیت :
طبق بررسی های به عمل آمده امنیت سیستم عامل آی او اس بالاتر از اندروید می باشد و طبق آمار کسانی که تلفن هایی با سیستم عامل آی او اس دارند نسبت به دیگر افراد کمتر اطلاعاتشان به سرقت میرود چون سیستم آی او اس نسبت به بدافزارها و ویروسی شدن سیستم عامل کاملا مقاوم می باشد. ولی این امنیت بالا برای تعمیرکاران تلفن همراه کمی اذیت کننده است برای مثال اگر شما اکانت اپل آیدی خود را فراموش کنید حتما باید به نمایندگی اپل مراجعه کنید در غیر این صورت راهی برای بدست آوردن آن نیست. اما اگر از زاویه دیگر نگاه کنیم این امنیت نیست بستن راه است! یک قلعه را تصور کنید، زمانی به قلعه غیر قابل نفوذ میگویند که با توجه به رفت و آمد هایی که هست نتوان به قلعه نفوذ کرد آی او اس حکم قلعه ای را دارد که هیچ در ورود و خروجی ندارد! این خیلی خوب است اما زمانی میتوان اسم آن را امنیت بالا گذاشت که تمام درها به روی افراد سودجو و هکرها باز باشد ولی نتوان به آن وارد شد.
سرعت :
از لحاظ بررسی سرعت این دو سیستم عامل (با احتساب CPU) سرعت سیستم عامل آی او اس بالاتر است.چون اکثر برنامه ها مختص شرکت اپل است و حتی اگر شرکتی برنامه ای طراحی کند بررسی و اصلاح نهایی به دست شرکت اپل صورت میگیرد و این موضوع باعث ایجاد سازگاری بالا در ارتباط بین نرم افزار و سیستم عامل می شود.از طرفی چون سیستم عامل آی او اس فقط مخصوص دستگاه های اپل است سازگاری بین سخت افزار و نرم افزار بسیار بالاست اما در اندروید سخت افزارهای مختلف هر شرکت و برند برای این سیستم عامل وجود دارد و به دلیل متن باز بودن و عدم سازگاری دقیق با برنامه های تولید شده از سرعت کمتری برخوردار است.
تنوع برنامه :
همانطور که پیش تر گفته شد اندروید به دلیل متن باز بودن از تنوع برنامه های بسیار زیادی نسبت به آی او اس برخوردار است. این یک نقطه قوت است نه تنها برای شرکت ها بلکه کشورها میتوانند برنامه های بومی زیادی را برای کشور خود تولید و عرضه کنند و همین موضوع در اپلیکیشن ها باعث ایجاد بازار رقابتی میشود. البته آی او اس هم از برنامه های زیادی برخوردار است اما به دلیل قوانین و محدودیت های سنگین، افراد و شرکت ها زیاد اشتیاقی به تولید برنامه برای این سیستم عامل را ندارند. نکته ی دیگری که قابل ذکر است شما برای برخی از برنامه های اپل باید مبلغی را پرداخت کنید که با توجه به تحریم های ایران خرید از سایت و برنامه های خارجی بسیار سخت است اما در اندروید اکثر برنامه ها رایگان هستند، حتی اگر برنامه ها پولی باشند شما میتوانید نسخه مود شده را دانلود کنید و به صورت رایگان از آن استفاده کنید. اما به دلیل امنیت بالای آی او اس افراد نمیتوانند همچین کاری را انجام دهند و حتما مجبور به خرید برنامه یا پرداخت درون شبکه ای هستند.
دسترسی به فایل :
در سیستم عامل آی او اس دسترسی به فایل ها خیلی سخت تر از اندروید است. برای مثال شما به فایل های سیستمی برنامه ها دسترسی ندارید برای مثال اگر بخواهید موزیکی را در تلفن خود ذخیره کنید راه بسیار طولانی و دشواری را باید پشت سر بگذارید. اما در اندروید شما به تمام فایل هایی که در تلفن خود ذخیره دارید به راحتی دسترسی دارید و در جا به جایی و ذخیره فایل ها دست شما کاملا باز است.
پشتیبانی و بروزرسانی:
از لحاظ پشتیبانی و ارائه بروزرسانی ها در مقایسه این دو سیستم عامل آی او اس پیروز میدان بوده چون دستگاه هایی که از برند اپل وارد بازار میشوند مدت طولانی تری از آپدیت های آی او اس برخوردار می شوند اما در اندروید به این شکل نیست و حتی اگر بروزرسانی طولانی مدت هم دریافت کنند سازگاری چندان مناسبی با سخت افزار موبایل ندارند.
شخصی سازی :
از لحاظ شخصی سازی یا به اصلاح کاستومایز (customize) کردن اندروید از انعطاف بیشتری برخوردار است یعنی شما کاملا دسترسی دارید که آیکون ها ، ویجت ها ، نوار وضعیت ، نوتیفیکیشن ها و خیلی چیز های دیگر را تغییر دهید و شخصی سازی کنید یا میتوانید به طور کلی تم گوشی خود را عوض کنید. اما در آی او اس این کاملا برعکس است و شخص قادر به تغییر این قالب ها نمی باشد. البته اخیرا آی او اس کمی از این ظاهر خشک فاصله گرفته و مقداری به شخصی ساز نزدیک شدی ولی باز هم آزادی عمل در شخصی سازی کردن تلفن همراه در اندروید بسیار بیشتر است.
آی او اس در ایران
در ایران به دلیل تحریم هایی که درحال حاضر وجود دارد استفاده از سیستم عامل آی او اس را سخت کرده است. چون جدا از دسترسی به پیشتیبانی و برنامه ها که با آی پی ایران مسدود است ، شما برای دانلود برنامه ها و دریافت بروزرسانی آنها نیاز به اکانت اپل یا همان اپل آیدی دارید و شرکت اپل اشخاصی که با آی پی ایران بخواهند اکانت بسازند اجازه دسترسی به آنها نمیدهد .حتی اگر بعد از ساخت متوجه شود که شما از این اکانت در ایران استفاده میکنید حساب کاربری شما را مسدود میکند. مسدود شدن یا غیرفعال شدن حساب کاربری خودش معضلی است که دائما شما را تهدید میکند و همیشه اشخاص ایرانی با آن درگیر هستند چون وقتی اکانت شما غیر فعال شود نه دیگر میتوانید برنامه ای دانلود یا بروزرسانی کنید ، نه دیگر به فضای ابری (iCloud) دسترسی دارید (آی کلود فضایی است که شما میتوانید فایل های خود را مثل عکس و فیلم را در آن ذخیره کنید) دیگر نمیتوانید تلفن خود را بروزرسانی کنید حتی دیگر نمیتوانید تلفن خود را بازگشت به کارخانه یا فلش بزنید، البته شما میتوانید با ارسال گوشی خود به نمایندگی های اپل در کشور های همسایه اکانتتان را بازیابی کنید یا از اکانت خود خارج شوید اما این هزینه زیادی در بر دارد و بعد از آن هیچ ضمانتی نیست که مجدد این اتفاق برایتان رخ ندهد. از طرفی دیگر به دلیل تحریم های ایران برنامه های ایرانی از اپل استور پاک شده اند و خیلی از برنامه ها مثل همراه بانک ها یا برنامه های دیگر ایرانی از دسترس خارج و از این پلتفرم پاک شده اند.
جمع بندی
با توجه به مطالبی که قبل تر گفته شد این تصمیم با خود شخص است که میخواهد از کدام تلفن و کدام سیستم عامل استفاده کند و تمام این مزایا و معایب کاملا وابسته به زمان است و شاید همین فردا این شرایط تغییر کند و یا حتی برعکس شود اما در کل همان طور که در اول مقاله گفته شد این دو سیستم عامل طرفداران خاص خودشان را دارند و به طور قطع نمیشود گفت که کدام یک بهتر از دیگری است. اگر شما هم در خرید بین این دو سیستم عامل تردید دارید اول باید به نیاز های خود فکر کنید که چه خواسته ای از سیستم عامل دارید.
نظرات (0)