معرفی انواع نمایشگر ها و مقایسه آن ها
امروزه با رقابت تنگاتنگ برند های مختلف در بازار موبایل، پیشرفت سریع تکنولوژی و محصولات آنها، شرکت های سازنده موبایل را مجبور میکند تا سعی کنند با امکانات و قطعات بهتری که در موبایل های خود به کار میبرند در این رقابت ها پیروز باشند. از جمله و مهم ترین این قطعات میشه به صفحه نمایشگر اشاره کرد . قطعاً وقتی برای خرید گوشی اقدام میکنید صفحه نمایشگر یک پارامتر مهم در انتخاب محصولتان است که با وضوح بالا، بازدهی رنگ های طبیعی و... میتواند نظر شما را جلب کند. در ادامه به مقایسه و توضیح انواع صفحه نمایشگر میپردازیم، اما قبل از آن باید با اصطلاحاتی که در صفحه نمایش ها استفاده میشود آشنا شویم.
پیکسل چیست (Pixel):
حتما این اصطلاح به گوشتان خورده که مثلا کیفیت فیلمی 720 پیکسل هست یا یک تصویر کیفیت 480 پیکسل دارد. اما آیا تا به حال به آن فکر کرده اید که این اصطلاح یعنی چه؟ در ادامه به آن میپردازیم. پیکسل از ترکیب دو کلمه Picture و Element که در نهایت کلمه Pixel را تشکیل میدهند اگر به معنی آن دو کلمه توجه کنیم تعریف پیکسل واضح است (تصویر = Picture و عنصر= Element) ، پیکسل ها کوچکترین عضو یک تصویر هستند که شامل سه رنگ اصلی سبز، قرمز و آبی میشود که بطور اختصار به آن RGB نیز گفته میشود. برای نمایش یک تصویر از ترکیب چندین پیکسل استفاده میشود.کیفیت تصویر به گام پیکسل (فاصله ی بین مرکز دو پیکسل) که باعث تراکم زیاد پیکسل ها میشود بستگی دارد. اندازه حجمی هر یک پیکسل با توجه به سه رنگی که وجود دارد 3 بایت است.
رابطه پیکسل با رزولوشن چیست؟
رزولوشن ها اصطلاحی هستند که برای صفحات نمایش مثل موبایل، مانیتور ها و تلویزیون های خانگی به کار میروند. در اصل روزلوشن (Resolution) یک واحد اندازه گیری هست که برای میزان تراکم پیکسل ها در اندازه صفحه نمایش مشخص شده استفاده میشود که به طور مثال صفحه نمایش 1080*720 ، بیانگر تعداد پیکسل 1080 (افقی ) در 720 (عمودی) میباشد، هرچه میزان این عدد بالاتر باشد یعنی تراکم پیکسلی آن بالاتر و در نتیجه کیفیت تصویری بالاتری دارد. اما این را باید متوجه باشید که وقتی اندازه صفحه نمایش بزرگتر میشود باید میزان رزولوشن بالاتر باشد چون برای مثال صفحه نمایش موبایلی که اندازه صفحه آن 6 اینچ هست رزولوشن 1080*720 تراکم پیکسلی بسیار بالا دارد و تصاویر را با کیفیت بسیار مناسب نشان میدهد اما اگر یک تلویزیون 50 اینچ با همین کیفیت داشته باشید تصاویر با کیفیت و مطلوبی نمایش نمیدهد. البته برای اندازه گیری تراکم پیکسلی وجود دارد که PPI نام دارد مخفف Pixel Per Inch که نشان دهنده ی تعداد پیکسل در یک اینچ میباشد.
نیت چیست؟
اگر برای خرید گوشی وقتی به سایت های فروشگاهی مراجعه کرده در مشخصات صفحه نمایش یک عدد و واحد دیده باشید بطور مثال 1000 نیت، در واقع نیت یک واحد اندازه گیری شدت روشنایی در نمایشگر ها میباشد که برای توضیح بهتر آن تصور کنید یک شمع را در یک مکعب یک متر در یک متر قرار داده اید میزان نوری که به دیواره های مکعب تابیده میشود یک نیت (1 Nits) میباشد اگر دو شمع بگذارید 2 نیت و همینطور تا بینهایت، مثلا صفحه نمایش گوشی iPhone 13 pro max میزان روشنایی آن 1000 نیت هست ولی در S23 Ultra میزان آن 1750 نیت میباشد.
انواع صفحه نمایش:
به طوری کلی صفحه نمایش ها به دو دسته LCD و LED تقسیم می شوند که این دو اصطلاح مخفف کلماتی هستن که: LCD مخفف Liquid crystal display به معنی نمایشگر کریستال مایع و LED مخفف Light Emitting Diode که معنی آن دیود ساطع کننده نور یا همان دیود نورانی می باشد. هر کدام از این دسته نمایشگر ها خود زیر مجموعه ای دارند که ساختار اصلی آنها بر پایه این دو نمایشگر میباشد.
صفحه نمایش LCD چیست؟
ال سی دی ها از کریستال های مایعی تشکیل شده هستند که به وسیله نور پس زمینه (backLight) روشن میشوند، در همین جا اولین نقطه ضعف ال سی دی ها مشخص میشود که از خود نوری ندارند و حتما باید به وسیله ی نور پس زمینه روشن شوند و اگر نور پس زمینه به هر دلیلی خاموش شود دیگر چیزی قابل مشاهده نمیباشد از دیگر معایب آن می شود به شفافیت وضوح رنگ نسبتا پایین تری نسبت به LED دارند اشاره کرد اما در این در حالیست که نور پس زمینه در زیر ال سی دی قرار دارد و چون نور از پشت به ال سی دی تابیده می شود در مقابل نور آفتاب وضوح بهتری دارند و قیمت ارزان تر آن نگاه های شرکت های تولید موبایل را به خود جلب کرده است. نمایشگر های LCD بسیار زیاد هستند که در ادامه ما به چند تا از معروف ترین آنها در بازار اشاره خواهیم کرد.
⦁ صفحه نمایش TFT چیست؟
نمایشگر های TFT از صفحه نمایشگر های زیر مجموعه ی LCD می باشند. TFT مخفف Thin Film Transistor به معنی ترانزیستور باریک فیلمی هست که در این نمایشگر ها از ماتریس فعال استفاده میشود در واقع ماتریس فعال به این معناست که هر پیکسل به یک خازن و ترانزیستور متصل است و مزیتی که این کار دارد ضعف وضوح رنگ را در نمایشگر های LCD پوشش میدهد و از کیفیت نمایشی بالاتری برخوردار است، TFT ها نسبت به بقیه نمایشگر های هم رده ی خود قیمت پایین تری دارند که این دو مزیت باعث شده که در اکثر موبایل های اقتصادی از این نمایشگر استفاده شود ولی استفاده از قابلیت ماتریس فعال فقط مزیت ندارد و معایبی هم دارد که میتوان به مصرف زیاد برق در آن اشاره کرد که نسبت به بقیه نمایشگر ها مصرف باتری بالایی دارد و ضربات هر چند ضعیف دچار پیکسل سوختی میشود.
⦁ صفحه نمایش IPS چیست؟
صفحه نمایش های IPS که مخفف In-plane Switching می باشد، شکل حرفه ای و پیشرفته تر نمایشگر های TFT هستند که علاوه بر وضوح نمایشی بهتر، از مقاومت بهتری نسبت به TFT برخوردار است نمایشگر های IPS اولین بار در سال 2007 معرفی و وارد بازار شد و اولین بار توسط شرکت LG مورد استفاده قرار گرفت از مزایای این نمایشگر میشود به امنیت بالا مقابل بد افزار های DoS و Brute Force (اکثرا در تلویزیون های خانگی و مانیتور ها جوابگو میباشد) مقاوم هست و از نفوذ آنها جلوگیری میکند. نمایشگری های IPS معایبی هم دارند که میتوان به کنتراست رنگی پایین و نور کم اشاره کرد.
صفحه نمایش LED چیست؟
ال ای دی ها از دیود های نورانی تشکیل شده اند که این نام همان مخفف Light Emitting Diode می باشد ال ای دی ها نیاز به نور پس زمینه ندارند و هر پیکسل از خود نور تولید میکند و به همین دلیل از وضوح رنگی و کنتراست بالاتری نسبت به ال سی دی ها برخوردار هستند ال ای دی ها مصرف باتری کمتری نسبت به ال سی دی ها دارند و میزان بازتاب نوری آنها بالاتر است، ال ای دی ها کلا چه در نمایشگری های موبایلی و چه در نمایشگر های مانند تلویزیون و مانیتور ها در بین مردم از محبوبیت بالاتری برخوردار هستند چون بازدهی تصویر جلوه ی طبیعی و زنده تری را به تصویر در تلفن همراه میدهد، با این حال گران قیمت بودن آن و بازدهی نه چندان خوب تصویر در زیر نور آفتاب میتوان از معایب این صفحه نمایش ها متذکر شد.
صفحه نمایشOLED ،AMOLED و Super AMOLED چه تفاوتی دارند؟
این صفحه نمایش ها هر سه زیر مجموعه ال ای دی ها هستند که هر کدام مخفف کلمه ای هست که از اولین همان OLED به معنی دیود های نورانی ارگانیک (OrganicLight-EmittingDiode) هست که چون از صفحات نازک الکترومینسنت هست که از مزایای آن سبکی، انعطاف پذیری، نورانی قوی و واضح در عین حال کم مصرف هستند وقتی که این نمایشگر ها در تلفن های همراه استفاده میشود به آن ها AMOLED به معنی دیودی نورانی ارگانیک ماتریس فعال (Active Matrix Organic Light Emitting Diode) نامیده میشود که ماتریس فعال که بالاتر راجبش توضیح داده ایم (قسمت TFT) باعث وضوح بالا و واکنش رنگی سریع میشود که تجربه لذت بخش از دیدن فیلم و تصاویر را به شما ارائه میدهد اما خب این نیز مانند صفحه نمایش های TFT مصرف انرژی بالاتری دارد که در گوشی های امروزی میشود حالت ماتریس فعال را خاموش کرد. نمایشگر های Super AMOLED شکل پیشرفته تر AMOLED ها هستند که اولین بار شرکت سامسونگ این نمایشگر ها را در گوشی های پرچم دار خود استفاده نمود Super AMOLED ها در مقایسه با دیگر نمایشگر ها از لایه های نازک تری تشکیل شده اند و انعطاف پذیری بالایی دارند که حتی با وجود ضخامت کم آنها از مقاومت بالایی در برابر ضربه برخوردار هستند. نمایشگر های AMOLED و Super AMOLED به قدری انعطاف پذیر هستند و نیازی به نور پس زمینه ندارند که در نسل گوشی های تا شو مانند سری های Z Fold ، Z Flip، Mix Fold و... به کار رفته است. نمایشگر های Super AMOLED از گران قیمت ترین صفحه نمایش های موجود در بازار هستند.
نمایشگر رتینا و سوپر رتینا XDR چیست؟
اکثرا این تجربه را داشتید که صفحه گوشی را زیر ذره بین یا میکروسکوپ برده باشید یا از صفحه نمایش گوشی با تلفن دیگر عکس گرفته باشید که در همه ی این حالات یک تصویر مشبک که پیکسل های گوشی معلوم هست را دیده اید، این دیده شدن پیکسل ها نشان از تراکم کم آنها میدهد در نمایشگر های رتینا و سوپر رتینا تراکم پیکسلی بسیار بالا هست به قدری که با چشم غیر مسلح اصلا قابل تشخیص نیستند. طراحی این محصول شگفت آور که در زمان خود ( میلادی 2010) بسیاری حیرت آور بود تولید شرکت اپل بود و اولین بار در گوشی های سری ایفون 4 رو نمایی شد.
نمایشگر های رتینا زیر مجموعه ی نمایشگر های LCD میباشد که در هر اینچ حدود 476 پیکسل دارد که این فقط جنبه بازاریابی و تبلیغاتی داشت چون گوشی هایی مثل سونی اکسپریا در آن زمان از تراکم پیکسلی برابر یا حتی بالاتر نیز برخوردار بودند. در همین زمان بود که شرکت اپل برای پیشی گرفتن از رقبای خود نمایشگر Super Retina را معرفی نمود و از آن در گوشی های آیفون ایکس استفاده کرد سوپر رتینا از زیر مجموعه های نمایشگر LED میباشد که همزمان با وضوح بالا مصرف کم باتری کنتراست رنگی بالاتری نسبت به صفحه نمایش قبلی خود برخوردار بود. بعد از مدت کمی شرکت اپل صفحه نمایش Spuer Retina XDR را همزمان با معرفی آیفون 11 وارد بازار کرد وضوح بسیار بالا و جلوه رنگی بسیار طبیعی داشت که با نرخ بروزرسانی بالا (Refresh Rate) از بقیه نمایشگر ها آن را متمایز میکرد اپل در اکثر گوشی های پرچم دار خود از این نمایشگر استفاده میکند و در آخر در سال 2018 میلادی نمایشگری با نام Retina Liquid به معنی رتینای مایع استفاده کرد که وضوح و کنتراست رنگی بسیار بالا که بنا به گفته نماینده اپل این پیشرفته ترین صفحه نمایش شرکت اپل میباشد. با این حال چون رتینا مایع از نوع LCD بوده از روشنایی کمتری برخودار هست و مصرف باتری کمی نسبت به سری های قبلی خود افزایش داشته است، قابل ذکر است که بدانید شرکت اپل با معرفی چند نمایشگر ذکر شده از نظر طرفداران محصولات اپل محبوب ترین آن سوپر رتینا میباشد.
سخن پایانی:
با توجه به مقایسه های انجام شده چندین پارامتر بیان شد که شما میتوانید بسته به نیاز خود از نظر قیمت ، مصرف کم باتری، وضوح بالای تصویر و یا هر چیز دیگری که کاملا به نظر و نیاز مصرف کننده بستگی دارد،خرید خود را انجام دهید. اما در کل بهترین نمایشگر های از لحاظ وضوح تصویر و نظر کاربران در گوشی های اندرویدی صفحه نمایش super amoled و در گوشی های شرکت اپل super retina میباشد.
نظرات (0)