هزینه لوازم تعمیرات سخت افزار موبایل
در حرفه ی تعمیرات موبایل زمانی که آموزش شما به پایان رسید صد در صد به فکر خرید تجهیزات برای شروع و ورود به بازار کار می افتید، اما شاید این سوال ذهنتان را مشغول کند که با توجه به میزان دانش شما و مهارت هایی که آموزش دیده اید چه لوازمی ضروری و چه لوازی غیر ضروری است و یا چه لوازمی حساس هستند که باید در خرید آنها دقت لازم را داشت. در ادامه به توضیح لوازم مورد نیاز و انواع آنها میپردازیم که کدام یک برای کار شما مناسب است، اما قبل از آن توضیحی مختصر در مورد چگونگی انتخاب وسایل خواهیم داد.
چه مواردی در انتخاب وسایل موثر است؟
در درجه ی اول باید تصمیم بگیرید که در چه حوزه ای قصد فعالیت دارید. زیرا هر حوزه از تعمیرات سخت افزار موبایل وسایل خاص خود را میطلبد. البته یکسری وسایل هم مشترک هستند برای مثال شما برای تعمیر تلفن های برند اپل به برنامه نقشه خوانی که محصولات اپل در آن بهتر توضیح داده شده است نیاز دارید (به طور مثال wuxinji) یا برای تعویض تخصصی هارد نیاز به دستگاه های خاصی دارید که بتوانید به وسیله ی آن هارد جدید موبایل را پروگرام کنید اما همان طور که پیش تر گفته شد اول از همه باید تصمیم گیری کرده باشید که میخواهید در کدام حوزه تخصصی فعالیت کنید و سپس اقدام به خرید لوازم کنید.(توجه داشته باشید قیمت های ارائه شده مربوط به تاریخ انتشار این پست می باشد)
حوزه های تخصصی تعمیرات موبایل:
تعمیرات تخصصی موبایل به چهار دسته تقسیم میشود اولین حوزه مربوط تعویض کاران است .همان طور که از اسمش پیداست افرادی که فقط تعویض قطعات موبایل انجام میدهند مثل تعویض صفحه نمایش و باتری یا تعویض سوکت شارژ و ... دومین حوزه مربوط به تعمیرکاران تلفن های برند اپل است که چون یکسری المان ها از لحاظ سخت افزاری و نرم افزاری با بقیه تلفن های همراه تفاوت دارند تبدیل به یک رشته ی تعمیراتی جدا شده است. سومین حوزه مربوط به تعمیرکارانی است که تخصصی در حوزه آی سی های هارد و سی پی یو تلفن های همراه فعالیت میکنند و این حوزه هم چون تخصص و دردسر های خاص خود را دارد به عنوان یک رشته مجزا شناخته می شود و لوازم خاص خود را دارد. آخرین مورد هم شخصی است که تمامی این تعمیرات و تعویضات را انجام می دهد که به عنوان تعمیرکار جامع سخت افزار موبایل شناخته می شود. در ادامه به تمامی وسایل مورد نیاز برای هر حوزه میپردازیم.
لوازم مشترک و جانبی در تعمیرات سخت افزار :
در همه حوزه های تعمیرات سخت افزار یکسری وسایل هستند که مشترکند برای مثال شما برای باز و بست گوشی نیاز به پیچ گوشتی دارید یا برای لحیم کاری نیاز به قلع یا روغن فلکس دارید یا لوازمی از این قبیل. برای تهیه پک آچار و پیچ گوشتی حداقل سیصد هزار تا دو میلیون تومن هزینه میشود که بسته به جنس، تعداد و برند قیمت آن تغییر میکند. لوازم بعدی لوازم لحیم کاری است مثل سیم در سایز های مختلف، خمیر قلع ، سیم قلع کش، روغن فلکس و... که حدودا بین چهارصد هزار تا یک میلیون تومان رقم میخورد که بسته به اندازه و برند این قیمت ها تغییر میکند. لوازم دیگری هم وجود دارد مثل گیره ی برد (از سیصد هزار تا دو میلیون تومان) و پد نسوز (از چهارصد هزار تا نهصد هزار تومان) اما برخی از لوازم تخصصی هستند که در ادامه به صورت جزئی تر به آن میپردازیم.
مولتی متر :
مولتی متر ها دستگاه های بسیار مهم و حساسی هستند که تقریبا 60 درصد عیب یابی تلفن های همراه توسط این وسیله انجام میشود. مولتی متر ها دستگاه هایی هستند که چندین قابلیت را در خودشان جای داده اند .قبل تر برای اندازه گیری هر یک از قطعات یک دستگاه جداگانه وجود داشت که امروزه همه ی آنها در یک دستگاه جمع آوری شده است. مولتی متر ها چند عضو اصلی دارند که در اکثر دستگاه ها مشترک است مثل آمپر،ولتاژ مستقیم و متناوب، تست بازر و دیود، اندازه گیری اهم و خازن ها اما یکسری قابلیت های منحصر به فرد هم دارند مثل اندازه گیری دما و تست وجود میدان مغناطیسی و الکتریکی و.... اما برای تعمیرکاران سخت افزار موبایل همان المان های مشترک مهم است، این دستگاه ها سقف قیمت ندارند یعنی از حدود دویست هزار تومان شروع شده و تا حدود صد میلیون تومان هم میرود، این اختلاف شدید قیمت به دلیل میزان دقت این دستگاه است که به شما عدد دقیق نشان میدهد یا خیر البته برای تعمیرات معمولی موبایل در حد تعویض کاری و عیب یابی ساده یک دستگاه چهارصد هزار تا دو میلیون تومان کافیست اما اگر تعمیرات کمی تخصصی تر بشود باید مولتی متر های حدود چهار تا هفت میلیون را تهیه کنید، اگر تعمیرات تخصصی هارد و سی پی یو و عیب یابی هایی حرفه ای انجام میدهید باید یک مولتی متر با دقت بالا که چیزی حدود ده تا چهل میلیون تومان است را تهیه کنید. مولتی متر ها برند های زیادی دارند مخصوصا نسخه های چینی که امروز خیلی در بازار قابل رویت است اما چند تا از بهترین برند ها و مدل های آن را اگر بخواهیم نام ببریم عبارتند از :
⦁ فلوک مدل های (175) – (179) – (87v) – (17B+)
⦁ مکانیک مدل های (V96C) – (SIV-120) – (V90E)
⦁ سانشاین مدل های (DT-890N) – (DT-19N) – (DT-9205E)
⦁ ویکتور مدل های (890H) – (VC97) – (88C) – (VC70C)
⦁ یاکسون مدل های (YX 9205A) – (YX 890C) – (YX 9205N)
منبع تغذیه :
دستگاه منبع تغذیه یکی دیگر از دستگاه هایی است که در تعمیرات سخت افزار موبایل به آن نیاز دارید. اگر در الکترونیک سر رشته داشته باشید میدانید که منبع تغذیه دستگاهی است که از طریق آن میتوانیم به دستگاه برقی خود ولتاژ تزریق کنیم و برق دستگاه را با آن تامین کنیم. در تعمیرات موبایل برای شوک دادن یا شارژ کردن باتری، تست جریان کشی ، عیب یابی قطعه سوخته یا برای یافتن محل اتصال کوتاه (Short Circuit) استفاده میشود. این دستگاه ها بر اساس میزان اندازه ولتاژ و آمپر و برخی قابلیت های جانبی مثل داشتن پورت USB یا Type C و یا قطع کردن جریان در صورت اتصال کوتاه و... قیمت گذاری میشوند. منبع تغذیه بسیار حساس هستند چون اگر دستگاه نامناسب باشد میتواند به برد یا باتری تلفن همراه آسیب بزند، حداقل دستگاه منبع تغذیه که مناسب تعمیرات موبایل باشد از سه میلیون تا نهایت ده میلیون تومان میباشد.از بهترین برند ها و مدل های منبع تغذیه عبارتند از :
⦁ سوگون مدل های (3005PM) – (3005D)
⦁ سانشاین مدل های (P-3005D) – (P-1503TD) – (P3005A)
⦁ پروسکیت مدل های (TE-5305B) – (5305B)
⦁ نایس پاور مدل های (R-SPS3030) – (SPS305) – (R-SPS6010) – (R-SPS605)
⦁ ار اف 4 مدل های (RF-3005PRO) – (RF-3005D)
هیتر :
هیتر ها در واقع یکی از دستگاه های مشترک مهم هستند که شما باید در خریداری آن دقت لازم را داشته باشید چون اگر دما مناسب و دقیق نباشد میتواند به برد و قطعات روی برد آسیب برساند. هیتر در واقع دستگاهی است که با تولید باد بسیار گرم بر خلاف هویه با گرمای غیر مستقیم باعث شل شدن قلع شده و میتوانیم قطعات را از روی برد برداریم و یا نصب کنیم. در قدیم هیتر ها فقط باد گرم تولید میکردند اما امرو با پیشرفته شدن این دستگاه باد غیر متمرکز یا به اصطلاح باد چرخشی به برد میرساند و همین باعث میشود برد آسیب کمتر نسبت به قبل ببیند. هیتر ها با توجه به میزان دقت، دما و باد حداکثری و امکانات جانبی مثل قابلیت کالیبره و یا ذخیره سازی دما و باد خاص در کانال های مختلف قیمت متغییری دارند. اگر میخواهید در حوزه تعمیرات هارد و CPU یا آیفون فعالیت کنید باید نوع هیتر خود را از برند های با کیفیت تهیه کنید چون برد های آیفون و آی سی هارد و CPU خیلی به دما حساس هستند و باید از باد و دمای دقیقی استفاده کنید. محدود قیمت برای تهیه یک هیتر خوب تقریبا محدوده قیمتی پنج میلیون تا هجده میلیون تومان است، از بهترین برند و مدل های هیتر عبارتند از :
⦁ کوییک مدل های (TR1300A) – (861X) – (861 PRO)
⦁ سوگون مدل های (8650AIR) – (8620-DX PRO) – (8610-DX PRO)
⦁ یاکسون مدل های (YX-891) – (886D Plus)
⦁ ار اف 4 مدل های (RF-H2) – (RF-H5) – (RF-H4)
هویه :
یکی دیگر از مهم ترین دستگاه هایی که در تعمیرات موبایل نیاز دارید، هویه است. ما به این دستگاه برای لحیم کاری، سیم کشی روی برد، پایه سازی قطعات و تمیز کردن قلع پایه های قطعات نیازمندیم. این دستگاه هم مثل هیتر اگر نامناسب باشد میتواند به برد ما آسیب برساند البته اگر میخواهید در حد تعویض کاری فعالیت کنید نیازی نیست که هزینه زیادی برای خرید هویه پرداخت کنید ولی اگر کارتان کمی تخصصی تر است پیشنهاد میکنم هویه مناسبی را برای خود تهیه کنید. هویه ها بر اساس قابلیت های جانبی و توان آنها قیمت گذاری میشوند اما در کل سعی کنید هویه هایی تهیه کنید که تنظیم دمای دقیق و دارای حالت استراحت (sleep) باشد چون این دو قابلیت بسیار مهم است برای مثال اگر دستگاه شما دمای نامناسبی داشته باشد اگر بخواهید پایه های آی سی را تمیز کنید باعث سوختن آی سی میشود از طرفی اگر دستگاه شما حالت استراحت نداشته باشد چون دستگاه همیشه روشن و در حال کار است در دراز مدت باعث خرابی سریع تر نسبت به دستگاه هایی که حالت خواب دارند میشود. رنج قیمت هویه ها چیزی حدود دو میلیون تا ده میلیون تومان میباشد. از برند ها و مدل های معروف و محبوب عبارتند از :
⦁ کوییک مدل های (Q8) – (TS1200A) – (TS1100)
⦁ سوگون مدل های (T16) – (T21) – (T36) – (A9)
⦁ گرداک مدل های (952) – (868D)
⦁ او اس اس تیم مدل های (T210) – (T12X) – (T115)
لوپ (میکروسکوپ) :
میکروسکوپ ها که در تعمیرات موبایل با اصطلاح لوپ نام برده میشوند برای اینکه قطعات ریز، پایه ها و مسیر های روی برد را راحت تر ببینید استفاده میشود. هرچند که خوب یا بد بودن لوپ ها در تعمیرات شما زیاد تاثیر نمیگذارند اما در دراز مدت اگر از لوپ های با کیفیت پایین استفاده کنید میتواند به شما آسیب برساند که از جمله آسیب های آن گردن درد، قرمزی و سوزش چشم و کاهش سطح بینایی است. این دستگاه از لحاظ میزان فوکوس و زوم، نوع پایه و قابلیت های مثل سه چشم بودن قیمت های متفاوتی دارند. لوپ ها از رنج قیمتی ده میلیون تا سی میلیون تومان در بازار میتوان تهیه نمود. از بهترین مدل ها و برند ها عبارتند از :
⦁ یاکسون مدل های (AK42) – (YX-AK31) – (AK10)
⦁ کی سی مدل های (KS-36565A) – (KS-6565) – (TX-50E)
⦁ ریلایف مدل های (RL-M3T STL2) – (RL-M3 STL2) – (M5T-B3)
⦁ مکانیک مدل های (MOS300 M2) – (D75T M2)
⦁ ار اف 4 مدل های (RF-6565PRO3) – (RF-6565-FO19) – (RF-6555 PRO MAX)
سپراتور:
سپراتور ها یکی دیگر از دستگاه های مشترک در بین تعمیرکاران سخت افزار موبایل است. کاربرد این دستگاه همانطور که از اسمش پیداست (separator به معنی جدا کننده) به این شکل است که دارای یک صفحه فلزی بود و با تولید گرما (مثل اتو) باعث گرم شدن و در نتیجه شل شدن چسب های تلفن همراه میشود این دستگاه امروزه در تعمیرات سخت افزار بسیار پر کاربرد است. زیرا اکثر دستگاه های امروزی از پشت و جلو با چسب پلمپ شده هستند. با کمک این دستگاه ما میتوانیم درب پشت ، باتری ، صفحه نمایش و گلس صفحه نمایش را از تلفن همراه جدا کنیم. نکته قابل توجه این است که کارایی انواع مدل ها یکسان است اما برخی قابلیت ها مثل گیره های جانبی ، وکیوم ، متحرک بودن و اندازه ی صفحه فلزی قیمت این دستگاه ها را متفاوت می کند که تقریبا از محدوده ی قیمتی سه میلیون تا ده میلیون تومان متغییر است. از بهترین مدل ها و برند های سپراتور عباریتند از :
⦁ کیانلی مدل های (Version:1) – (Version:2)
⦁ ار اف 4 مدل های (RF4 PEACE) – (FREEDOM)
⦁ سانشاین مدل های (S-918P) – (S-918R)
نرم افزار نقشه خوانی :
یکی دیگر از ابزار هایی که شما نیاز دارید نرم افزار نقشه خوانی است که نرم افزار های زیادی وجود دارد البته اگر میخواهید در حوزه تعویض کاری فعالیت کنید نیازی به این نرم افزار ندارید اما اگر میخواهید تعمیرات حرفه ای انجام دهید این نرم افزار به شما کمک زیادی میکند و میتوان گفت بدون این برنامه دست شما در تعمیرات کاملا بسته است. در اصل کاربرد این نرم افزار نشان دادن مسیر ها و قطعاتی که در یک مدار وجود دارند، است.شما میتوانید با مراجعه به این برنامه دقیق از مشخصات و اندازه و ظرفیت قطعات مطلع شوید. بعضی از این نرم افزار ها به صورت رایگان در بستر اینترنت وجود دارد اما از آنجا که احتمال دقیق نبودن آنها وجود دارد نمیتوان اعتماد کامل به این نرم افزار ها داشت ، به دلیل این که عیب یابی و تعمیر دستگاه های موبایل کار حساس و دقیقی میباشد پیشنهاد میکنم از نرم افزار های غیر رایگان استفاده کنید، این برنامه ها به صورت اشتراک ماهانه و سالانه به فروش میرسد که قیمت سالانه آن حدود سه میلیون تا پنج میلیون تومان است. از بهترین نرم افزار ها نقشه خوانی برای اندروید میتوان از برنامه DZKJ و WUXINGJI و نرم افزار مخصوص تلفن های آیفون برنامه borneo و ZXW را نام برد.
لوازم تخصصی آیفون :
لوازمی که برای تعمیرات تخصصی آیفون نیاز است به دلیل برنامه نویسی و طراحی برد های آیفون نسبت به بقیه تلفن های همراه متفاوت تر است.به عنوان مثال برای باز و بست این دستگاه از آچار و پیچ گوشتی خاصی استفاده میشود یا برای تعویض صفحه نمایش باید کد سریال صفحه نمایش قدیمی بر روی صفحه نمایش جدید اعمال شود به همین دلیل یک سری دستگاه ها و لوازم جانبی نیاز است که در ادامه به آنها میپردازیم.
الف ) پک آچار و پیچ گوشتی:
پیچ های دستگاه های آیفون با بقیه تلفن های همراه فرق میکند به همین دلیل باید یک پک آچار و پیچ گوشتی جداگانه برای این دستگاه ها تهیه نمود که قیمت حدودی آن هشتصد هزار تا دو میلیون تومان است.
ب ) پری هیتر:
این دستگاه برای جداسازی طبقات برد استفاده میشود. به دلیل این که از آیفون ایکس به بعد برد تلفن های آیفون دو طبقه شده است این دستگاه تقریبا عملکردی مانند هیتر را دارد که با ایجاد گرما قلع نگهدارنده ی طبقات را شل کرده و شما میتوانید آنها را جداسازی کنید با این تفاوت که این دستگاه آسیب کمتری به برد شما میزنند. قیمت این دستگاه ها از چهار میلیون تا دوازده میلیون تومان میباشد که این قیمت بر اساس تعداد ماژول و دقت تنظیم دما متغییر است.
ج ) دستگاه پروگرام جی سی:
همانطور قبل تر گفته شد برنامه نویسی برد های آیفون به شکلی است که فقط با قطعات اصلی ساخت کارخانه کار میکنند و اگر شما بخواهید آنها را تعویض کنید از کار می افتند. برای مثال اگر شما بخواهید باتری این دستگاه را تعویض کنید،گوشی باتری جدید را شناسایی نمیکند و تلفن روشن نمیشود اما خب دستگاهی به نام جی سی (JC Box) وجود دارد که شما میتوانید کد سریال قطعات را از قطعه قدیمی بخوانید و بر روی قطعه ی جدید اعمال کنید برای مثال شما صفحه نمایش قدیمی را به دستگاه جی سی وصل کرده و دستور خواندن (Read) را اجرا میکنید که این دستگاه سریال های صفحه نمایش را میخواند و بعد از آن صفحه نمایش جدید را به جی سی وصل میکنید و دستور نوشتن (Write) اجرا میکنید و این دستگاه سریال هایی که از صفحه نمایش قبلی دریافت کرده است را بر روی صفحه نمایش جدید جایگزین میکند. این دستگاه ها با توجه به تعداد ماژول و چند کاره بودن آنها قیمتشان تغییر میکند که از سیزده میلیون تا شصت میلیون تومان قیمت این محصول میباشد.
لوازم تخصصی هارد و سی پی یو :
اگر میخواهید تعمیرات هارد و سی پی یو را به عنوان تعمیرات تخصصی خود انتخاب کنید باید بدانید که در این حوزه هم یک سری ابزار های خاص نیاز دارید تا بتوانید از پس تعمیرات این آی سی ها بربیایید.ابزار های تعمیرات هارد و سی پی یو تقریبا مانند تعمیرکاران حرفه ای موبایل است با این تفاوت که بعضی از وسایل شما باید تخصصی تر و دقیق تر باشند تا بتوانید تشخیص دقیق تری داشته باشید و چون این دو آی سی بسیار حساس هستند باید بدانید ابزاری که برای تعمیر آنها استفاده میکنید هم باید مناسب باشد. چون اگر ابزار شما بی کیفیت باشند منجر به آسیب بر روی برد و آی سی ها میشوند و در نتیجه باعث ایجاد خسارت میشوند، البته قابل ذکر است که بدانید بعضی از دستگاه ها مثل مولتی متر و منبع تغذیه اگر دقیق تر و با کیفیت باشند میتوانند در عیب یابی ها کمک شایانی به شما بکنند. لوازمی که برای این کار نیاز است عبارتند از :
الف ) پک تیغ های تعویض آی سی :
چون آی سی های مثل CPU و هارد دارای چسب هستند شما نمیتوانید به روش کندن آی سی های معمولی آنها را از روی برد جدا کنید به همین دلیل شما به پک نایف یا تیغ های مخصوص تعویض آی سی ها چسبی نیاز دارید. این تیغ ها به شما کمک میکنند تا بتوانید چسب های دور آی سی را تمیز کنید و با روش اصولی با این تیغ ها زیر آی سی نفوذ کرده و آن را از برد جدا کنید. محدوده ی قیمتی این پک ها که نسبت به جنس تیغ ، تنوع و تعداد و سایز آنها از دویست هزار تا یک میلیون تومان متغییر است. از بهترین برند ها میشود به کیانلی، مکانیک و 2UUL اشاره کرد.
ب) دستگاه ایزی جی تگ (Easy JTAG):
شما اگر بخواهید هارد تلفن همراه را عوض کنید حتما به این دستگاه نیاز دارید، چون هارد تلفن همراه جدا از اطلاعات کاربر، اطلاعات تلفن همراه مثل شماره دستگاه، اطلاعات سریال و آنتن و مسائلی از این قبیل را در خود دارد و اگر شما بخواهید هارد تلفن همراه را تعویض کنید باید این اطلاعات را از هارد قبلی گرفته و به هارد جدید انتقال دهید تا هارد جدید بر روی دستگاه قابل شناسایی باشد. جدا از آن بعضی اوقات پیش می آید که مشتری به شما رجوع میکند و نیازی به تعمیر دستگاه خود ندارد ولی اطلاعات درون تلفن بسیار برایش مهم است شما میتوانید با کمک این دستگاه اطلاعات کاربر را از درون هارد بیرون بکشید. کارایی این دستگاه به این صورت است که شما با اتصال این دستگاه به پایه های هارد میتوانید مثل یک هارد یا فلشی که به رایانه شما وصل شده است از اطلاعات دستگاه پشتیبان (Backup) بگیرد. این دستگاه ها مانند دستگاه های جی سی، ماژول هایی را همراه خود دارد که هر کدام از یک سری هارد پشتیبانی میکنند که این دستگاه به همراه ماژول های آن قیمتی حدود هشت میلیون تا چهل میلیون تومان را دارد.
ج) شابلون:
شابلون ها از دسته ابزار های تعمیرات تخصصی این حوزه محسوب میشوند. چون چینش پایه های هر آی سی هارد یا CPU شکل خاصی دارند، شما نمیتوانید از شابلون های همه کاره برای این آی سی ها استفاده کنید و به همین دلیل شما نیاز دارید که شابلون های مخصوص همان هارد یا CPU را برای ریبال کردن آنها استفاده کنید. این شابلون ها به صورت تکی و چند کاره در بازار موجود است که منظور از چند کاره قالب پایه های چند هارد و سی پی یو بر روی آنها طراحی شده است. قیمت هر شابلون حدود سیصد تا هشتصد هزار تومن میباشد.
جمع بندی :
در کل همانطور که در اول مقاله هم گفته شد شما باید اول حوزه شغلی خود را تعیین کنید و سپس اقدام به خرید ابزار کنید و نکته ای که قابل ذکر است باید بدانید که هر حوزه شاید درآمد خوبی را به همراه داشته باشد ولی به مراتب ابزار های گران تر و زحمت بیشتری را به همراه دارد. نکته دیگر این است که ابزار در تعمیرات واقعا در بازدهی تعمیرات شما تاثیر میگذارند یعنی جدا از مهارت فردی، هر چه ابزار های حرفه ای تری تهیه کنید تعمیرات برای شما راحت تر میشود و با سرعت بیشتر میتوانید کار های خود را انجام دهید از طرفی هم خسارت های احتمالی کمتری شما را تهدید میکند.
نظرات (0)